Як не переплачувати купуючи побутову техніку: 6 критеріїв раціонального вибору

Estimated read time 1 min read

При покупці побутової техніки ми завжди хочемо отримати максимальну якість за найнижчу ціну. Однак нерідко ми переплачуємо за непотрібні функції та характеристики, і навіть за місце покупки… Але про все гаразд.

При виборі побутової техніки, щоб не переплачувати, важливо враховувати:

  1. Призначення побутової техніки

Наприклад, мені потрібна кавомолка. Я можу купити звичайний девайс, який меле каву і все, що в нього покладеш. А можу — розумну кавомолку з підсвічуванням, запуском роботи зі смартфона та ще й із голосовим супроводом. Запитання: а мені точно все це потрібно? Мені точно ні з ким більше поговорити окрім надміру розумної кухонної техніки?

Як не переплачувати купуючи побутову техніку: 6 критеріїв раціонального вибору

  1. Бренд та продуктивність

Бренд не обов’язково має бути найвідомішим і найрозкрученішим, загальновідомо, що до 30% вартості побутової техніки може становити якраз доплата «за ім’я». Не завжди це потрібно, і точно не завжди це ощадливо. З продуктивністю така штука: якщо ви збираєтесь молоти каву у промислових масштабах, це важливо. А для звичайної домашньої кавомолки можна не переплачувати за потужності, які вам просто не потрібні.

  1. Енергоспоживання

Тут усе просто. Пристрої з високим класом енергоефективності споживатимуть менше електроенергії і, відповідно, заощаджують гроші на рахунках за електрику.

  1. Гарантія та сервіс

Гарантія може бути від магазину та від виробника. Якщо гарантія від виробника, потрібно розуміти, де знаходяться його сервісні центри. А то раптом за якоїсь незначної поломки вам доведеться їхати кудись три дні на оленях, та ще й техніку цю нещасну з собою везти.

З магазином зазвичай простіше. Є ще гарантія від третіх осіб, тобто від сторонніх сервісних компаній, але особисто я ніколи з такими гарантіями справи не мала і сказати нічого з цього приводу не можу.

Так, ще треба дивитися і на термін гарантії. 3 місяці — вибачте, несерйозно, будь-яку гарантію менше за рік розглядати немає сенсу.

  1. Місце покупки

В інтернет-магазинах побутова техніка часто дешевша, ніж в офлайні. Та ще в інтернет-магазинах нерідко бувають акції, знижки та роздають промокоди. Ну й загалом інтернет-магазин не сплачує оренду за приміщення торгового залу та економить на кількості співробітників — тому може отримувати гарний прибуток навіть із меншою, ніж в офлайн-магазинах, націнкою.

Як не переплачувати купуючи побутову техніку: 6 критеріїв раціонального вибору

  1. Відгуки

Перед покупкою побутової техніки обов’язково прочитайте відгуки інших користувачів на сайтах магазинів або відгуках (не у виробника, де все фільтрується). Це допоможе вам зробити правильний вибір і уникнути проблем з технікою в майбутньому — наприклад, якщо автори 40% відгуків пишуть, що ось у цій конкретній пральній машинці часто ламається те й те, то будьте впевнені: воно і у вас неодмінно зламається. Рано чи пізно. Так що на відгуки є сенс звертати увагу.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours