Ущільнення після ін’єкцій. Як лікувати “шишки” після уколів

Estimated read time 1 min read

“Шишки” після ін’єкцій називаються постін’єкційними інфільтратами – це запалення місцевого характеру, що розвивається на місці ін’єкції. Чому утворюються шишки після уколів на сідницях розповідають за посиланням https://moe-misto.cv.ua/shishki-vid-ukoliv-na-sidnicyax-likuvannya-rozsmoktuyuchimi-mazyami-shho-robiti-i-yak-pribrati-ushhilnennya-i-gematomu-pislya-ukoliv-v-popu/.

Ці ущільнення поділяються на три види:

  • Найпоширеніший вид ущільнень це інфільтрат – скупчення в тканинах клітинних елементів з домішкою крові та лімфи. Це місцева реакція тканини (м’язів), що виникає у відповідь на введення препарату. Більшість здорових людей ущільнення проходить протягом тижня самостійно. Інфільтрат може виникнути з різних причин: алергія на препарат, занадто швидке введення препарату, ін’єкція в те саме місце, використання масляних розчинів, напруга м’язів в момент проведення ін’єкції і т.д.
  • Гематома – обмежене скупчення крові в тканинах, простими словами це синець. Цей вид ущільнень виникає через те, що під час ін’єкції голка ушкоджує судину і частина крові потрапляє до тканин, утворюючи ущільнення. Найчастіше гематома утворюється від цього, що місце ін’єкції починають посилено терти, цим пошкоджуючи судини. Щоб уникнути появи гематоми в місці ін’єкції, достатньо притиснути спиртовою серветкою місце уколу і кілька секунд потримати. Для того, щоб гематома швидше пройшла, можна використовувати гепаринові мазі.

Ущільнення після ін'єкцій. Як лікувати "шишки" після уколів

  • Найнебезпечніший вид постін’єкційних інфільтратів – абсцес – гнійне запалення тканин. Виникає абсцес після потрапляння інфекції в зону проведення ін’єкції, інфекція може потрапити не відразу при проведенні ін’єкції, а вже після навіть через кілька днів.

Ознаки абсцесу: висока температура, біль, що посилюється та поширюється, збільшення ущільнення, ущільнення стає м’яким та гарячим на дотик, шкіра у цьому місці червоніє.

Якщо ви помітили ущільнення в місці проведення ін’єкції, зверніться до лікаря, який проводив ін’єкцію або хірурга. Хірург огляне, за потреби зробить УЗД м’яких тканин, призначить препарати та фізіотерапію, якщо це необхідно.

При підозрі на абсцес необхідно терміново звернутися до хірурга, оскільки абсцес без лікування може призвести до смерті.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours