Перетворюємо звичайну прогулянку на фітнес-тренування

Estimated read time 1 min read

Прогулянка має ряд переваг для здоров’я: вона розслаблює, дозволяє дихати свіжим повітрям у русі, покращує роботу судин та серця, допомагає скинути кілограми, підходить для людей будь-якого віку та не має протипоказань при різних захворюваннях. Регулярні прогулянки, як пояснюють сучасні поради можуть замінити спорт.

Кількість калорій, що спалюються під час ходьби?

Це залежить від віку, ваги, зростання, тренованості, швидкості ходьби та місцевості для прогулянки, тому йтиметься про приблизні значення. Як правило, за годину ходьби спалюється в середньому 2,6-2,9 кілокалорій на кожний кілограм ваги тіла.

Перетворюємо звичайну прогулянку на фітнес-тренування

Таким чином, можна приблизно розрахувати кількість спалюваних при прогулянці калорій: вага помножити на калорії на годину – 70 кг на 2,6 або 2,9 кілокалорій = від 182 до 203 кілокалорій. Для спалювання 1000 калорій людина середнього віку повинна гуляти від чотирьох до чотирьох з половиною годин.

Що краще: прогулянка чи тренування?

Калорії спалюються навіть у спокої, оскільки необхідна енергія для дихання та биття серця. Це базове спалювання калорій становить 1400–1800 на день. Але що більше маса м’язів, то більше базове спалювання. Якщо врахувати, що на тренуванні нарощується маса м’язів, з цієї точки зору тренування корисніше для схуднення.

Але й ходьба має переваги перед тренуванням.

  • Під час пішої прогулянки задіяно 70% всіх м’язів тіла, хоча й не так ефективно, як на тренуванні.
  • До того ж регулярні щоденні прогулянки за будь-якої погоди підвищують витривалість і позбавляють метеочутливості.
  • Вони зменшують ризики серйозних захворювань – діабету, гіпертонії, раку – і можуть навіть позбавити гіпертонії.
  • Прогулянки покращують настрій, зміцнюючи психічне здоров’я.

Піші прогулянки показані за будь-яких захворювань, але якщо починати займатися ними в літньому віці або за наявності хвороби, краще проконсультуватися з лікарем про швидкість і тривалість ходьби.

Одне з досліджень зробило висновок, що регулярні спокійні прогулянки є кориснішими для здоров’я, ніж короткі фази інтенсивних тренувань. Воно показало, що за 40-45 хвилин прогулянки на повітрі суттєво покращуються розумові здібності через приплив кисню до головного мозку.

Перетворюємо звичайну прогулянку на фітнес-тренування

Як наблизити прогулянку до фітнес-тренування

Загалом навіть невеликий рух кращий, ніж нічого. Тому навіть розслаблена прогулянка приносить користь здоров’ю. Але за бажання можна перетворити її на ефективне тренування.

  • Починайте прогулянку в повільному темпі, потім переходьте на швидкий темп і закінчуйте повільно.
  • Намагайтеся тримати корпус прямо, голову високо, а плечі розгорнути.
  • Слідкуйте за поставою.

Часта зміна темпу корисна під час ходьби

  • При нагоді використовуйте пересічену місцевість – поребрики, ями, невеликі гірки.
  • Частину шляху можна пройти на шкарпетках, на п’ятах, на внутрішній та зовнішній частині стопи або високо піднімаючи коліна.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours